آنچه درمورد دوربین های دیجیتال باید دانست (قسمت دوم)

تفاوت Exposure Time با Shutter Speed
Shutter Speed همون مدت زمانیه که طول میکشه دهانه شاتر باز و بسته بشه. Exposure Time هم همین مفهوم رو داره و تنها تفاوت این دو در تفاوت اندازه گیری شونه. اولی عددی که ارائه میدهد دقیق تر و عدد اصلی است و دومی گرد شده ی آن را به ما میدهد و مقیاسش اندکی بزرگتر است. عده ای میگویند این تفاوت نشان دهنده ی دامنه خطای دوربین است. هر چه این دامنه توسط Exposure Time ترمیم شود یعنی دوربین خطای کمتری در بیان سرعت داشته است.
فاصله کانونی چیست؟
شعاع های موازی نور که از بی نهایت به یک عدسی محدب می تابند در نقطه ای پشت عدسی همدیگر را قطع می کنند. فاصله میان مرکز عدسی تا آن نقطه اصطلاحاً فاصله کانونی عدسی نامیده می شود.
دریک لنز نیز که ترکیبی از عدسی های مختلف است فاصله میان مرکز (محل استقرار تیغه های دیافراگم درلنز) تا محل تشکیل تصویر واضح (سطح فیلم) را فاصله کانونی آن لنز می نامند. فاصله کانونی را با حرف f وبر حسب میلیمتر نشان می دهند. به عنوان مثال اگر بر روی لنزی مشاهده شد f=50m.m یعنی فاصله کانونی آن ۵۰میلیمتر است.
دسته بندی لنز ها بر اساس میزان تله و واید بودن
بزرگترین و رایج ترین دسته بندی لنز ها بر اساس میزان توایی آنها در زوم کردن و یا گستره ی وایدی و تله ای لنز هاست. البته لنز هایی هم هستند که ثابت بوده و هیچ تغییری نمیتوان در میزان زوم آنها ایجاد کرد.وقتی میگوییم اعداد لنزی به عنوان مثال ۲۴-۷۰ هست یعنی این که این لنز در واید ترین حالت میتواند روی عدد ۲۴ mm و در تله ترین حالت روی ۷۰ mm فوکوس کند. از تقسیم این دو عدد بر هم میتوان میزان زوم لنز را در گستره ی موجود محاسبه کرد. مثلاً این لنز زومی برابر با ۳ در گستره ی ۲۴-۷۰ داراست . البته باید توجه کرد که این زوم اپتیکی ۳ با زوم عادی که روی لنز های دوربین های کامپکت و یا نیمه حرفه ای نوشته میشود تفاوت دارد. چرا که در آنها عموماً وایدی لنز بیشتر از حد ۲۴ است. اعداد طبیعی وایدی تصویر متناسب با چشم انسان حدوداً ۱۸ mm است. یعنی با تقسیم ۷۰ بر ۱۸ میتوان میزان تقریبی زوم لنز را در گستره ی دید چشم انسان بدست آورد.
انواع لنزها:
لنز نُرمال معمولی:( Normal )
زاویه دید چشم انسان حدود ۱۴۰ درجه میباشد اما تمام تصاویری که در زاویه چشم قرار میگیرند دارای وضوح کامل نیست و
تنها در زاویهای در حدود ۵۲ درجه میتوان تصاویر را به صورت واضح میتوان دید لنز نرمال نیز زاویه دیدی شبیه به چشم انسان دارد به همین دلیل لنز معمولی نیز گفته میشود.
لنز تله فوتو: ( Telephoto)
لنز تله از نظر شکل ظاهری طویل بوده و فاصله کانونی بلندی دارد که دارای زاویه دید کوتاه میباشد و تنها برای عکسبرداری از فواصل دور مثل مناظر طبیعی و حیوانات وحشی کاربرد دارد و امکان عکسبرداری از فواصل نزدیک را ندارد.
لنز واید انگل:( Wide angle )
لنز واید دارای فاصله کانونی کمی میباشد بنابراین دارای زاویه دید باز میباشد . این لنز در مکانهائی که امکان عقب رفتن عکاس برای قرار گرفتن تمام سوژه مورد نظر در نمایاب نباشد کاربرد شگرفی دارد و با استفاده از این لنز می توان فضای بیشتری را در عکس جای داد. البته این لنز به لنز چشم ماهی مشهور است.
لنز زوم:Zoom
این لنز دارای فاصله کانونی متغیر (منظور از فاصله کانونی متغیر، تشکیل تصویر متغیر در فاصله کانونی ثابت عدسی است) میباشد پس زاویه دید متغیر دارد برخی از لنزهای زوم با زاویه دید ۱۸۰-۴۰ که فاصله کانونی آن از ۴۰ میلیمتر درحالت زاویه باز تا ۱۸۰ میلیمتر در حالت تله فوتو میباشد کاربرد ویژهای دارد به همین لحاظ در بین عکاسان مورد استقبال بیشتری قرار گرفته است.
جدای این تقسیمبندی لنزهای دیگری نیز هستند که کاربرد تخصصی دارند مانند لنز سوپر ماکرو که برای عکسبرداری از اجسام بسیار کوچک کابرد دارد با یک لنز نُرمال معمولاً تا فاصله ۵۰ سانتیمتر امکان نزدیک شدن به سوژه میباشد اما برای عکسبردای از اجسام کوچک مثل تمبر یا سکه فقط لنز سوپر ماکرو جوابگو خواهد بود. لنزی دیگر با عنوان لنز چشم ماهی وجود دارد که زاویه دید بسیار وسیع دارد برخی از این لنزها مقداری از فضای پشت دوربین هم در کادر تصویر قرار میدهند . عکس حاصل از این لنزها به شکل دایره وار میباشد از این لنز برای ایجاد جلوههای ویژه تصویری استفاده میگرد.
دوربین های دیجیتال دو نوع زوم مختلف دارند: زوم اپتیکال و زوم دیجیتال
زوم اپتیکال نظیر زومی است که در دوربین های استاندارد عکاسی وجود دارد. این زوم که با استفاده از سیستم لنز انجام می شود، اختلاف بزرگنمایی بین حداقل و حداکثر فاصله کانونی است.
در مورد زوم دوربین ها آنچه اهمیت دارد میزان زوم اپتیکال آن است.
در واقع، زوم دیجیتال چیزی بیش از یک حیله بازاریابی نیست و تقریبا ارزشی ندارد!
ازا اوایل سال ۲۰۰۰ بیشتر دوربین های دیجیتال با لنزهای زوم دارای موتور عرضه می شوند که محدوده مؤثری از زاویه باز تا تله فتو را پوشش می دهند. زوم اپتیکال معمولا در محدوده ۳X تا ۱۰X می باشد، ولی بالاتر هم میتواند باشد. عبارت بزرگنمایی n برابر می تواند کمی گمراه کننده باشد، چون مثلا عبارت ۳X در مورد دوربین های مختلف معانی متفاوتی می دهد. این بخاطر این است که فاصله کانونی واقعی در یک دوربین دیجیتال به اندازه سنسور آن بستگی دارد. بخاطر همین معمولا دروبینهای دیجیتال برای مقایسه، عبارت بزرگنمایی معادل در مقیاس ۳۵mm برای فاصله کانونی را ذکر میکنند که در واقع بزرگنمایی حقیقی دوربین از آن فهمیده می شود. لنز زوم ۳X معمولا فاصله کانونی معادلی بین ۳۵mm تا ۱۴۰mm دارد. بعضی از دوربین ها بین محدوده کلی فاصله کانونی اشان قابلیت زوم تدریجی را دارا بوده و بعضی دیگر فقط در ۲ یا ۳ گام از پیش تنظیم شده بیشتر زوم نمی کنند.
زوم دیجیتال چیزی بیش از بریدن ناحیه میانی تصویر توسط نرم افزار دوربین نیست. تصویری که با زوم دیجیتال ۲X گرفته شده است، چه روی مانیتور و چه در هنگام پرینت، با نصف وضوح اولیه اش دیده می شود. ولی در دوربین با استفاده از نرم افزار پیچیده ای سعی می شود با میان یابی نقاط ، وضوح اولیه خود را باز یابد. در این حال، تعدادکمتری از پیکسل های اولیه در بازسازی تصویر بزرگ شده مشارکت می کنند که باعث عدم شارپ بودن تصویر می شود. بعضی از دوربینهای دیجیتال فقط زوم دیجیتال دارند و در بعضی دیگر این امکان به عنوان مشخه ای اضافه بر زوم اپتیکال در دوربین قرار داده شده است. بهر حال زوم دیجیتال از اهمیت چندانی برخوردار نمی باشد.
برای کار با دوربین در فاصله نزدیک، معمولا گزینه عکس ماکرو در دوربین ها وجود دارد که امکان عکس برداری در فاصله ۳ سانتیمتری را فراهم می کند. ولی معمولا محدوده فاصله کانونی در حدود ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر را پشتیبانی می کند.
اتوفوکوس
تمام دوربین های دیجیتال، ویژگی ای به نام “اتوفوکوس” دارند. اتوفوکوس همواره یا برروی منظره یاب و یا برروی مونیتور قرارمی گیرد.اکثر دوربین های آماتور و تمام دوربین های حرفه ای به شما امکان انتخاب چندین نقطه اتوفوکوس را می دهند.
انواع اتوفوکوس
در نوع Single، فوکوس هنگامی انجام می شود که دکمه ی شاتر تا نیمه فشار داده شود. بعضی از دوربین ها قابلیت Continuous را نیز دارند که تا هنگامی که شما دکمه ی شاتر را تا نیمه فشار ندهید، دوربین به فوکوس روی اجسامی که ازروی آنها می گذرد، ادامه خواهد داد. این نوع اتوفوکوس، زمان تاخیر(زمانی که طول می کشد تا دوربین فوکوس کند) را کاهش می دهند اما موجب کاهش عمر باتری نیز می شوند. اتوفوکوس معمولا براساس کنتراست اشیا عمل می کند و معمولا در مورد اشیایی که کنتراست رنگ بالایی دارند بهتر جواب می دهد. اتوفوکوس در محیط هایی با نور کم خوب عمل نمی کند.
فوکوس دستی
در حالت فوکوس دستی، دوربین اتوفوکوس را خاموش می کند و به شما این اجازه را می دهد که با دست فوکوس کنید. این فوکوس معمولا برای محیط هایی با نورکم، عکسبرداری ماکرو یا جلوه های ویژه که اتوفوکوس کارایی بالایی ندارد، استفاده می شود. دقت کنید که بعضی از دوربین های دیجیتال تنها این امکان را به شما می دهند که در فواصل خاصی فوکوس کنید. دوربین های پیشرفته تر روی لنز خود حلقه ی فوکوس دارند که می توان فوکوس را انجام داد، مانند شیوه ای که در عکسبرداری آنالوگ مرسوم است.
واقعا اطلاعات خوبی بود
سایتتون واقعا پر محتواست
تشکر
سلام
مرسی از مطالب جالب و پر محتوایتان
یه سوال داشتم
من با بودجه حدود ۶۰۰ تومان اگه بخواهم یک دوربینی که لنزش قابلیت تعویض داشته باشد و کارایی خوبی داشته باشد بخرم
شما کدام گزینه را معرفی می کنند البته بین برند های کانن و نیکون
ممنون
ممنون از اطلاعات خوبتون
در قسمت زوم مطالب روشن نبود و در مورد اتوفوکاس هم همین طور
ممنون
خیلی ممنون خیلی جالب بودفقط یه سوال رابطه ی بین بزرگ نمایی با فاصله ی کانونی چجوری مشخص می شه
دوربینهای جدید بصورت اتوماتیک این فاصله را تنظیم می کنند. برای تنظیم دستی از فلاش مترهای مجهز هم میتوان استفاده کرد.
با تشکر
مفید بود ولی مختصر بود توضیحاتشو زیادتر کنید
قسمتهای قبلیو کجا میشه دید؟
..هر چی توی سایت می گردم..مطالب مربوط به سری قبلی رو نمی تونم پیدا کنم!!!!
سلام
لینک ها اصلاح شد